Wat een week voor AI! Alle aankondigingen voor je op een rijtje
We verwelkomen deze week 29 nieuwe lezers van mijn nieuwsbrief
Wat een week voor AI. De aankondigingen volgden elkaar in rap tempo op.
Zo kwam Midjourney met V5 van zijn tekst naar afbeeldingen tool, Google met PaLM, OpenAI met GPT-4, Google opnieuw met zijn Gsuite integratie en als klap op de vuurpijl Microsoft met Co-pilot voor Word, Excel en Powerpoint.
Nu het stof een beetje neerdaalt neem ik jullie graag nogmaals mee in alle aankondigingen van afgelopen week.
Laten we beginnen!
Midjourney V5
Ik ben een enthousiast Midjourney gebruiker. Midjourney zet tekst prompts om in geweldige afbeeldingen. Je kan de tool dan ook gebruiken voor afbeeldingen maar ook voor bijv. website designs.
Inmiddels zit Midjourney op V4 van zijn tool, maar niet voor lang. Afgelopen week werd V5 aangekondigd.
Deze upgrade beloofd wat! Zo liet ik ook zien in mijn LinkedIn post van afgelopen week!
Even een drietal voorbeelden van hyper realistische portretten, gemaakt door AI
Google PaLM
Google introduceert zijn geavanceerde AI-taalmodel, PaLM, voor ontwikkelaars. Met de PaLM API en bijbehorende AI-bedrijfstools kunnen bedrijven eenvoudig tekst, afbeeldingen, code, video's en audio genereren met natuurlijke taalprompts. PaLM, vergelijkbaar met OpenAI's GPT-serie en Meta's LLaMA-modellen, kan een breed scala aan tekstgeneratie- en bewerkingstaken uitvoeren, zoals het fungeren als een conversatie-chatbot of het samenvatten van tekst.
Om PaLM eenvoudiger aan te passen aan specifieke taken, introduceert Google de nieuwe app MakerSuite. Met MakerSuite kunnen ontwikkelaars snel prompts aanpassen, datasets uitbreiden met synthetische gegevens en aangepaste modellen afstemmen. Het finetunen, cruciaal voor een consumentvriendelijk AI-systeem, kan zelfs in een browser plaatsvinden, terwijl Google Cloud het rekenintensieve werk van training en implementatie afhandelt.
GPT4
DE aankondiging van de week was wel GPT4 van OpenAI! Sinds afgelopen zomer wordt al aan deze opvolger van GPT3.5 gewerkt.
Eigenlijk was het uitbrengen van ChatGPT in november ook niet gepland. De ontwikkelaars waren al druk met GPT4 bezig en dachten, laten we ChatGPT alvast online zetten. Met de hele hype tot gevolg.
GPT4 voert niet alleen verbeteringen door maar zorgt ook voor hele nieuwe functionaliteiten. Hieronder de drie opvallendste vernieuwingen op een rij:
1. Aantal tekens
Waar GPT3 nog maar 1.000 tekens input kon verwerken kan GPT4 er makkelijk 25.000 aan! Hierdoor is het mogelijk om de AI tool met veel meer data te voeden.
2. Afbeelding naar tekst
Dit is wel de meest gehypte functionaliteit. GPT4 kan namelijk herkennen wat er op een foto staat. Als voorbeeld werd getoond hoe AI een snelle schets van een website idee omzette in code, waarna je die code alleen nog maar online hoeft te zetten. Bizar!
Hier zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos mee. Zo kan GPT4 herkennen welk eten je nog in huis hebt en je hierbij aanraden wat je vanavond zou kunnen eten.
Ik ben super benieuwd welke use cases er nog allemaal gaan komen.
Het zelf uittesten laat trouwens nog even op zich wachten. De functionaliteit wordt tegelijk met de uitrol van de API beschikbaar. Hiervoor inschrijven kan wel alvast!
3. Creativiteit
Onder de motorkap is er uiteraard veel veranderd. Zo is ChatGPT door GPT4 een stuk creatiever. Verder geeft het veel betere antwoorden dan voorheen. OpenAI plaatste onderstaande afbeelding op hun website ter illustratie:
Google Gsuite AI
Al voordat Microsoft zijn integratie aankondigde was daar Google met de AI integratie in Google Workspace.
Als Google Workspace gebruiker kijk ik hier persoonlijk naar uit. Google heeft echter wat goed te maken na de fout in zijn AI presentatie.
Hiermee brengt Google AI niet alleen naar Google docs, sheets en slides, maar ook naar Gmail en Calender!
Denk aan de volgende functionaliteiten:
Emails en reacties opstellen met behulp van AI
Transcriberen van je Google Meets vergaderingen
Die transcriptie vervolgens omzetten in een takenlijst
AI gegenereerde foto’s en animaties in presentaties
Data en formule hulp in Google Sheets
De functionaliteiten worden later deze maand in het Engels in de Verenigde Staten uitgerold waarna meer landen en talen gaan volgen. Een release datum voor Google Workspace AI in Nederland is nog niet bekend.
Microsoft CoPilot
Niet veel later volgde Microsoft met de aankondiging van CoPilot. Ik plaatste de video op LinkedIn.
Eigenlijk kan ik de functionaliteiten die je hierboven bij Google Workspace ziet staan kopiëren. AI wordt namelijk op dezelfde manier geïntegreerd in de welbekende programma’s van Microsoft, zoals Teams, Outlook, Word, Powerpoint en Excel.
Het verschil is dat CoPilot gebruik maakt van GPT4 van OpenAI, die zich tot op heden heeft bewezen als de betere. Echter moet gezegd dat de modellen van Google nog niet openbaar te gebruiken zijn. To be continued zou ik zeggen.
CoPilot wordt momenteel door een kleine groep getest alvorens Microsoft het verder uitrolt over 365 gebruikers. Over een release datum voor Nederland is dan ook nog niets bekend.
Dan nog even dit!
Ik schreef de Ultieme ChatGPT Pro Gids 2023.
Voor iedereen die de gids al heeft gedownload, dank!
Voor alle andere. Ik voeg hieronder een kortingscode toe voor de gids. Wanneer je echt alles uit ChatGPT wil halen zou ik je zeker aanraden de gids te gebruiken. Ik blijf de gids wekelijks updaten!
Maak direct gebruik van de Substack korting via onderstaande link:
Of neem een subscription op mijn nieuwsbrief en ontvang de gids t.w.v. minimaal €19,- helemaal gratis!
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Olaf AI to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.